FAUCONNET Bertrand

Een woord van de kunstenaar

De vergankelijkheid van een beweging, de vederlichtheid van een vlucht, de gratie van een silhouet, de diepte van een blik, de kracht van een geur roepen onze zintuiglijke waarnemingen op.

De dierenwereld heeft mijn tekeningen, mijn aquarellen lang gedrenkt. op een dag bestelde een van mijn vrienden toevallig een beeld bij mij. Door het maken van dit beeld besefte ik opeens dat volumes het werk tastbaarder, instinctiever en representatiever maakten.

Mijn beroep als dierenarts maakt dat ik niet alleen de anatomie moet begrijpen, maar het dier ook zo goed mogelijk moet observeren en aanvoelen. Het leven in de natuur tussen de Doubs en de Jura stelt me in staat om bossen te verkennen die nog steeds ongerept zijn, waar ontmoetingen met wilde dieren nog mogelijk zijn en ik ze zo wil beeldhouwen. Ik laat me leiden door mijn gevoelens: de herinnering aan een houtsnip met grote vleugels en een te grote snavel, de elektrisch-blauwe glans van een ijsvogel op uitkijk, de speurtocht van een vos met zijn neus in de wind…. Het project heeft soms tijd nodig om te rijpen, maar ik kan niet anders dan het op een dag uitbeelden.

Eerst werk ik de interne structuur uit; de bewerkte en gelaste metalen staven vormen de hoofdassen. Dan bedekken de metalen platen net als penseelstreken het skelet. Het maakt me blij als ik metaal tot leven kan brengen, om het te zien plooien, samenkomen, versmelten, tot zijn vormen en materialiteit uiteindelijk de energie oproepen die ik er wil inleggen.

Sommige van mijn originelen worden in de bronsgieterij Deroyaume (Villers sur Port-70) tot genummerde bronzen gemaakt, waardoor ik de kleur soms ook elders kan overbrengen.

Moge deze prachtige wildernis de bron van onze inspiratie blijven en nooit een verre herinnering worden!

Wilt u nog meer kunstwerken zien?
2021 © SAB EXPO  |  Designed with passion byWEEB