BONNECAZE-LABORDE Sophie

Een woord van de kunstenaar

Zo dicht mogelijk bij de texturen staan om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te beeldhouwen is een van de motto’s van Sophie Bonnecaze-Laborde, die gefascineerd is door de uitdrukkingen van zeldzame of wilde dieren.

De grens tussen mens en dier is vaak vloeiend en ongedefinieerd en het is dit thema dat Sophie’s sculpturen drijft. Sophie begon met tekenen en was vooral geïnteresseerd in menselijke gezichten. Als tiener ging ze naar de kunstacademie terwijl ze rechten studeerde. Haar potloodstreken kwamen vooral naar voren in portretten. Maar Sophie ontdekte de beeldhouwkunst een paar jaar later en toen klikte het pas echt. Naarmate de tijd verstreek, raakte de kunstenares steeds meer geïnteresseerd in de dierenwereld en in het bijzonder in diersoorten die zeldzaam zijn of zeer zelden in de beeldhouwkunst zijn vertegenwoordigd. Paleontologie, de evolutie van hominiden, ethologie en meer specifiek het gedrag van mensapen, en het cognitieve vermogen van dieren zijn allemaal onderwerpen waar ze gepassioneerd over is en die ze uitdrukt in haar sculpturen. Haar werk in klei, brons en aardewerk vangt de menselijkheid van het dier, waardoor we ons meer bewust worden van onze eigen dierlijkheid.

De kunstenares brengt op haar terracotta patina’s aan die volledig bestaan uit natuurlijke pigmenten. De bronzen stukken worden gegoten met behulp van het verloren wasproces.

De kunstenaar werkt nauw samen met haar gieterij om patina’s te verkrijgen die zo dicht mogelijk in de buurt komen. Sophie Bonnecaze-Laborde verrast ons graag met kleurrijke bronzen, met onderwerpen die zelden worden afgebeeld, maar ze blijft erg bezorgd over de nauwkeurigheid van de houdingen en morfologische details van de dieren.

Wilt u nog meer kunstwerken zien?