KYED Malene

Een woord van de kunstenaar

Een citaat van David Attenborough begon mijn project: “All life is related” (Alle leven is afhankelijk van elkaar)

Alle levende wezens ter wereld, inclusief wij, kunnen onze genetische wortels terugvinden bij enkele gemeenschappelijke voorouders, voorouders die vanuit de zee kwam, vanuit die kokende oersoep die vier miljard jaar geleden onze planeet bedekte.

Hoe we er vandaag uitzien is het resultaat van een lange reeks mutaties. Sommige wezens bleven in de zee en veranderden in duizenden verschillende en exotische vormen zoals vele vissen. Sommige verlieten de zee, kwamen op het vasteland en namen de gedaante aan van insecten, reptielen, vogels en zoogdieren.

Het belangrijkste om te weten is dat we allemaal een beetje van elkaar bezitten – hoeveel of wat is willekeurig bepaald – en dat we oorspronkelijk allemaal vanuit de zee zijn ontstaan.

Ik zoem in op de details van wat we ‘leven’ noemen. Met een pen of een graveernaald ga ik gedetailleerd in de structuren zoeken die de basiselementen vormen van de anatomie.

Op sommige momenten ga ik diep in op de menselijke kenmerken van elk wezen.

Op mijn foto’s zie je de evolutie haar lukraak veranderende pad verderzetten; net zoals hier op aarde. We merken gewoon niet op dat dit gebeurt en hebben misschien wel het gevoel dat we het laatste stadium hebben bereikt – en dat we als mensen de kroon op het werk zijn van deze evolutie.

Maar alle soorten zullen blijven veranderen zolang er leven op aarde is. Als we dat vergeten, worden we arrogant en respectloos tegenover andere levende wezens – en tegenover de planeet die we ‘thuis’ noemen.

Malene Kyed geboren 1968 – art director in het reclamemilieu van Kopenhagen, met mijn basis in Nyhavn en het eiland Bornholm.

Mijn werk bestaat uit gravures op gepolijst roestvrij staal of inkttekeningen op handgeschept papier.

Wilt u nog meer kunstwerken zien?
2021 © SAB EXPO  |  Designed with passion byWEEB