Damien Colcombet

Franse nationaliteit – Geboren in 1967

Lange tijd leek Damien Colcombet twee parallelle levens te leiden: het ene gekenmerkt door een degelijke hogere opleiding en een lange loopbaan in de financiële wereld, het andere gefocust op zijn onverzadigbare passie voor de dierenwereld, zowel in onze contreien als in de meer exotische streken. Velden, bossen en meren in Bretagne, dierenparken en dierentuinen overal ter wereld, Afrikaanse dierenreservaten: hij neemt alle gelegenheden te baat om zijn dromen en inspiratie te voeden. Wanneer hij als tiener met de bronzen dierenkunstwerken uit de XIXe eeuw kennismaakt, zal dat zijn leven ondersteboven gooien: hij raakt gepassioneerd door de werken van Barye, Frémiet, Rosa en Isidore Bonheur, Albéric Collin, Jos Pallenberg en nog zovele anderen. In de loop der jaren groeit hij uit tot een absolute kenner en heel wat verzamelaars vragen hem meermaals om advies.

Deze twee vruchtbare bronnen, zijn passie voor de natuur en de figuratieve beeldhouwkunst uit het verleden, voorzien hem van de nodige inspiratie om zich al na enkele jaren aan het modelleren te wagen. Hiermee oogst hij meteen succes: tentoonstellingen, Sandoz Prijs van het Salon National des Artistes Animaliers, medaille op het Salon des Artistes français, aanwezigheid van zijn werken in meerdere prestigieuze collecties enz. Zoveel succes zelfs dat hij in 2008 zijn job als financieel directeur bij een groot Frans bedrijf opzegt en zich exclusief gaat wijden aan de beeldhouwkunst, opnieuw met succes.

Hij sluit geen compromissen wat betreft de nauwkeurigheid op het vlak van de morfologie, maar hij ontwerpt zijn stukken steeds uit het hoofd, zonder enige foto. Hij volgt ook het gietwerk van nabij op en corrigeert daarbij continu de was en het brons van elk stuk. Door zijn modellen als het ware in beweging en tot leven te brengen, combineert hij de grootse traditie van de figuratieve kunst (die tegenwoordig een zeldzaamheid is geworden) met een bijzonder hedendaagse touch die ervoor zorgt dat men zijn werken meteen herkent. Eind 2017 realiseert hij voor de dierentuin Tête d’Or in Lyon een groep giraffen in brons op ware grootte.