Patrick Villas

Belgische beeldhouwer – Geboren in 1961

Patrick Villas, geboren in Antwerpen in 1961, woont en werkt sinds 2010 in Frankrijk. Sinds 1991 exposeert hij in binnen- en buitenland. Zijn beeldhouwtalent reflecteert zijn passie voor het dierenrijk onder al zijn vormen, met een uitgesproken voorkeur voor de katachtigen.

Hij brengt vele uren door in zoos en dierenparken om de dieren in al hun poses en bewegingen te observeren. Geen enkel detail ontsnapt aan zijn kunstenaarsoog: elke houding is levend, de elegantie en majesteit van elk dier meesterlijk weergegeven.

Hij verkiest een brutere boetseerstijl, met meer beweging in de materie, maar steeds met respect voor de contouren en het karakter van het dier. Zelfs de uiteindelijke brons bewaart alle details van zijn boetseertoets. Alle kracht, elegantie en souplesse van zijn modellen worden onthuld onder een spel van licht en schaduw. De kunstenaar is tevens een begadigd tekenaar, die met enkele lijnen, al dan niet opgehoogd met kleur, katachtigen, windhonden enz. tot leven wekt. Zijn nerveuze, maar tegelijk zelfzekere houtskoollijnen leidt de animalierkunst binnen in de hedendaagse kunst.

In 2014 kent de Fondation Taylor (F) hem de Evariste Jonchère prijs toe en in 2016 organiseert de Centre d’Art Contemporain de la Matmut (F) een retrospectieve van zijn werk.