Bertrand Fauconnet

Een vluchtige beweging, een hoge vlucht, een silhouet, een blik, een houding, een geur die de zintuigen aan het werk zet. Ik heb jarenlang de dierenwereld in tekeningen weergegeven, om vervolgens min of meer bij toeval over te stappen op de beeldhouwkunst.

Het ontdekken van het concept volume is een ware openbaring geweest. Beetje bij beetje heb ik me weten los te maken van mijn schetsen en aquarellen, en ben ik mijn onderwerpen direct in drie dimensies gaan ontwerpen.

Dankzij mijn opleiding tot dierenarts heb ik het nodige inzicht gekregen in de anatomie van de dieren, en daarenboven tracht ik in harmonie met de natuur te leven, een nooit aflatende bron van inspiratie.

Het materiaal waar ik voornamelijk mee werk, is staal. De staven en platen die ik daarbij gebruik, las en bewerk ik met een elektrische vlamboog. Ik creëer de interne structuur met staven die zo de belangrijkste assen vormen, en bekleed dit vervolgens met staalplaten als waren het meerdere verflagen.

Voor de weergave laat ik me door mijn gevoelens leiden. Een vlucht snippen herinnert ons aan enorme vleugels en een gigantische bek, een ijsvogel in schitterend felblauw die op de loer ligt …

Terwijl het ontwerp van een beeldhouwwerk vaak een werk van lange adem is dat tot rijping moet komen, beschouw ik de realisatie ervan een dwingende noodzaak. Dit metaal tot leven brengen is iets wat me steeds weer ongelooflijk blij maakt.

Van enkele van mijn originele werken laat ik in de gieterij (Fonderie Deroyaume te Villers sur Port – 70) genummerde bronzen versies maken.